Menu

Project Schorenshof - Wilsele (Leuven)

Het project Schorenshof omvat de renovatie en de vervangingsnieuwbouw van 231 sociale appartementen verdeeld over vijf woonblokken. 

Het project omvat twee soorten gebouwen: de nieuwbouwblokken en de gerenoveerde woonblokken. De gerenoveerde woonblokken zullen een energetisch ingrijpende renovatie ondergaan. De technische installaties zullen ook volledig vernieuwd worden. De HVAC-installatie voor fase 1 (verbouwing) bestaat uit een gecentraliseerde stookplaats en warmtedistributie naar de verschillende blokken en woningstations per appartement, en een collectief D+ ventilatiesysteem met vraagsturing.

Door het plaatsen van nieuwe daken, vloeren en buitenmuren met betere isolatie, het verhogen van de gebouwcompactheid en het plaatsen van uitpandige terrassen verbetert de energie-efficiëntie significant. Tot slot gebeuren er technische ingrepen, zoals de plaatsing van een performant ventilatiesysteem en de vervanging van decentrale elektrische convectoren door een duurzame collectieve verwarmingsinstallatie die gebruik maakt van hernieuwbare energie.

Het beoogde resultaat van deze ingrepen is een meer energie-performant patrimonium met een lagere CO²-uitstoot en een kleinere afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. De geplande investeringen zullen de verouderde appartementen omvormen tot bijna-energieneutrale (BEN) wooneenheden en dus een aanzienlijke verbetering van het wooncomfort betekenen. Dit zorgt er ook voor dat de uiteindelijke energiekost voor de huurders aanzienlijk kan dalen.